Kan subirrigatie met gezuiverd afvalwater de oogst redden?

Lange droge periodes zijn de nachtmerrie van menig landbouwer. Want net dan hebben de gewassen voldoende vocht nodig en staan de natuurlijke waterbronnen onder druk. Aquafin participeerde in 'Subirri' een door Europa gesteund onderzoeksproject dat naging of omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater soelaas kan bieden.

Wat is subirrigatie?

'Subirri' is de afkorting van subirrigatie, een techniek waarbij water in de bodem van een perceel wordt gebracht via een ondergronds infiltrerend buizennetwerk. Eigenlijk is het een drainagesysteem waarvan de werking wordt omgedraaid. Het water wordt in de drains geleid en infiltreert in de bodem via de openingen in de drains. De bodem wordt natter en het grondwaterpeil stijgt. Op die manier krijgen de gewassen voldoende vocht, wat de oogst te goede moet komen.

Gezuiverd afvalwater

Subirrigatie is op zich een eenvoudige techniek. De combinatie met het hergebruik van gezuiverd afvalwater maakt dit project speciaal. De pilootsite met enkele landbouwpercelen werd gekozen naast onze rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kinrooi. Het grote voordeel van gezuiverd afvalwater als alternatieve waterbron is dat het altijd beschikbaar is en van een constante kwaliteit is. Het rechtstreekse gebruik ervan in de landbouw, zonder bijkomende zuiveringsstap, is evenwel niet meer toegelaten tenzij onder sterk gecontroleerde omstandigheden zoals in dit proefproject.

Concreet werden volgende aspecten onderzocht:

  • de impact op het grondwaterpeil en het waterpeil in de waterlopen
  • de impact op de waterkwaliteit van het grondwater en de waterlopen
  • de impact op de bodem
  • hoe efficiënt is de techniek in vergelijking met de gangbare bovengrondse irrigatie
  • de impact op de oogst en de kwaliteit van de gewassen
  • hoe staat de consument tegenover het hergebruik van gezuiverd afvalwater

Het project liep van april 2021 tot eind februari 2023 en werd gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Limburg. Het is een project van LEADER Kempen en Maasland met als onderzoekspartners de VUB, Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Aquafin.

De projectresultaten kunnen enkel op lange termijn beoordeeld worden en daarom is er nog verdere opvolging gepland. Wel is al duidelijk dat er een positief effect is op de landbouwopbrengst in droge periodes. Lokaal kan er een verhoging van de grondwatertafel worden vastgesteld. 

Subirri Kinrooi
banner Subirri