Projectoverzicht

22744 - Optimalisatie pompstation Geneverpiete en renovatie persleiding
Laatst bijgewerkt: 11 jul 2024

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 17 januari 2022

De werken zullen 24 maanden duren

Aquafin, het Agentschap Wegen en Verkeer, de gemeentelijke rioolbeheerder Fluvius en de Stad Oudenburg slaan de handen in elkaar voor de wegenis- en rioleringswerken in de Kasteeldreef, Vanderheydestraat, Zandvoordsestraat, Vaartstraat en Geneverpiete. Daarnaast worden enkele lokale aanpassingen aan het rioleringsstelsel uitgevoerd in de Stationsstraat en de Cottemweg.

Uitbreiding capaciteit pompstation

Deze werken hebben als doel de capaciteit van het bestaande pompstation in Geneverpiete gevoelig uit te breiden zodanig dat bij regenweer minder vuil water in het Oudenburgsvaartje terecht komt. Hiertoe dient naast een renovatie van het pompstation zelf, een nieuwe persleiding te worden aangelegd.

Aanleg gescheiden rioleringsstelsel

Samen met de aanleg van de persleiding wordt een gescheiden rioleringsstelsel uitgebouwd, waarbij afvalwater en regenwater afzonderlijk worden afgevoerd. Het afvalwater wordt hierbij aangesloten richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Oostende. Het regenwater watert enerzijds af naar het Westkerkegeleed en wordt anderzijds opgepompt in Geneverpiete naar het Oudenburgsvaartje.

Renovatie wegenis

De rioleringswerken gaan gepaard met een volledige renovatie van de wegenis. Hierbij wordt in de Vaartstraat het fietspad gerenoveerd naar asfalt en wordt de fietsvoorziening doorgetrokken tot voorbij het kruispunt Zandvoordebrug.

In eerste instantie zal archeologisch onderzoek verricht worden in de Kasteeldreef, gesitueerd tussen de Vanderheydestraat en het Westkerkegeleed. Pas na beëindiging van het archeologisch onderzoek kunnen de eigenlijke wegenis- en rioleringswerken aanvatten.

Meer weten

Meer info op de website van de stad Oudenburg. Vragen voor de stad? Mail naar werken.aquafin@oudenburg.be.

Nieuws en updates

  • 27 mei 2024

    Werken Geneverpiete zitten in eindfase

     

    De wegeniswerken in de Geneverpiete zijn in volle uitvoering. De plaatsing van de onderlaag in asfalt is voorzien ten laatste in de eerste week van juni 2024, waardoor de opritten van de woningen in de Geneverpiete opnieuw vlot toegankelijk zullen zijn vanaf de Garnaalstraat. 

     

    De installatie van het pompstation gaat zijn laatste fase in en wordt in de komende dagen afgewerkt. Afgelopen week werden alle veiligheidskeuringen uitgevoerd en kon gestart worden met de voorbereidingen van de ingebruikname van het pompstation. 

     

    Tijdelijk pompstation buiten dienst 

     

    We verwachten dat het pompstation in juni 2024 definitief in gebruik kan worden genomen, waarna het tijdelijke pompstation ter hoogte van het kruispunt van de Vaartstraat met de Geneverpiete buiten dienst kan worden genomen. 

     

    Op het moment dat dit tijdelijke pompstation uit dienst is genomen, kan de afwerking van de wegenis aan dit kruispunt worden uitgevoerd. De volledige afwerking van deze fase is voorzien tegen de start van het bouwverlof op 19 juli 2024. 

     

    Veiligheid voor alles 

     

    Uit veiligheidsoverwegingen rond het 7 meter diepe pompstation kan ook de Groene Wandeling pas definitief opengesteld worden bij volledige afwerking van deze fase (19 juli 2024).

     

  • 27 mei 2024

    Werken Zandvoordsestraat afgerond

    De Zandvoordsestraat werd ondertussen opengesteld voor alle verkeer in beide richtingen. De bussen van De volgen hun normale reisweg. 

     

    In de week van 27 mei 2024 voert de aannemer nog enkele kleinere werken uit met beperkte hinder voor het verkeer. Bv. enkele werken ter hoogte van de bushaltes aan de Zandvoordebrug om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

     

  • 14 mei 2024

    Werken gaan laatste fase in

     

    De werken voor de optimalisatie van het pompstation aan de Geneverpiete en de renovatie van de persleiding gaan een allerlaatste fase in. Een stand van zaken. 

     

    Geneverpiete (fase 16) 

     

    • De wegeniswerken in de Geneverpiete gaan opnieuw vlot vooruit. De rijweg, voetpaden en parkeerstroken krijgen stilaan vorm. 
    • We voorzien de plaatsing van de onderlaag asfalt in de eerste week van juni 2024, waardoor de opritten van de woningen in de Geneverpiete steeds vlot toegankelijk zullen zijn vanaf de Garnaalstraat. 
    • Het pompstation wordt in de komende dagen afgewerkt. Daarna voeren we alle veiligheidscontroles en uitvoerige tests uit. 
    • We verwachten dat het pompstation in juni 2024 definitief in gebruik kan worden genomen. Daarna wordt het tijdelijke pompstation aan het kruispunt van de Vaartstraat met de Geneverpiete buiten gebruik genomen. 
    • Hierop volgt de afwerking van de wegenis aan het kruispunt. De volledige afwerking voorzien we tegen de start van het bouwverlof op 19 juli 2024. 
    • Uit veiligheidsoverwegingen rond het 7 meter diepe pompstation kan ook de Groene Wandeling pas definitief opengesteld worden bij volledige afwerking van deze fase. 

     

    Zandvoordsestraat (fase 17) 

     

    • De werken aan de Zandvoordsestraat zijn ondertussen in de laatste eindspurt richting definitieve openstelling. 
    • Deze week wordt het kruispunt Zandvoordsestraat/Vanderheydestraat/Visserstraat tijdens de werkuren afgesloten voor alle verkeer. Onder voorbehoud van goede weersomstandigheden worden volgende werken uitgevoerd: 
      - Dinsdag 14 mei 2024: voorbereidende werken 
      - Woensdag 15 mei 2024: affrezen toplaag 
      - Donderdag 16 mei 2024: plaatsen deksels 
      - Vrijdag 17 mei 2024: plaatsen toplaag asfalt 
    • Tijdens deze werken zullen de Akkerstraat en de Vanderheydestraat tijdelijk een tweerichtingsstraat worden en zal een parkeerverbod gelden aan de kant van de pare huisnummers. 
    • De Vanderheydestraat wordt tijdelijk doodlopend en zal worden ontsloten via de Bilkstraat. Buiten de werkuren zal het kruispunt toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer.

     

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Nuttige contacten

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier

Brecht Trybou

Werfleider Verhelst Aannemingen

Locatie werfkeet:

Akkerstraat

Erik Ballière

Gemeente Oudenburg