VCA-certificering
VCA */** op bedrijfsniveau
Hoofdaannemers
Een VCA*- of VCA**-certificering is voor nieuwe opdrachten een selectievereiste voor de hoofdaannemer van:
- infrastructuurwerken op domein van Aquafin: een rioolwaterzuiveringsinstallatie of een pompstation/bergbezinkingsbekken (bouwkunde en elektromechanica)
- infrastructuurwerken op openbaar domein (wegenis- en rioleringswerken), ook voor klasse <5
- Raamcontracten en afzonderlijke opdrachten van meer dan 120.000 EUR voor werken of technische dienstverlening met hoog risiconiveau (niveau 1) volgens de VCA-activiteitenlijst van Aquafin
- Afzonderlijke opdrachten met hoog risiconiveau (niveau 1) tussen 30.000 EUR en 120.000 EUR, buiten een raamcontract
Welk certificaat?
- Als de hoofdaannemer met onderaannemers werkt: VCA** of VCA-P
- Werkt de hoofdaannemer zonder onderaannemers: VCA*-certificaat
Onderaannemers
Activiteiten risiconiveau 1
- de hoofdaannemer screent de onderaannemer op basis van de VCA-lijst Onderaanneming van Aquafin
- de onderaannemer moet aan volgende voorwaarden voldoen:
- zelf VCA*, VCA** of VCA-P (of gelijkwaardig) hebben
- een bedrijf met maximaal 3 werknemers moet een leidinggevende hebben in het bezit van een VCA-VOL diploma en uitvoerend personeel met VCA-basis diploma
- Een Zelfstandige Zonder Personeel die géén gebruik maakt van eigen machines en/of voertuigen die een verhoogd veiligheidsrisico met zich kunnen meebrengen (bijv. bandenkraan, vrachtwagen, …) moet minstens over een VCA-basisdiploma beschikken. De hoofdaannemer neemt dan de rol van hiërarchisch leidinggevende waar. De Zelfstandige Zonder Personeel wordt beschouwd als meewerkend/uitvoerend medewerker.
- Een Zelfstandige Zonder Personeel, die wél eigen machines/voertuigen gebruikt met verhoogd veiligheidsrisico, wordt aanzien als een leidinggevende. Hij moet beschikken over een VCA-VOL diploma. Bij twijfel over de aard van de machines/voertuigen en/of deze een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengen contacteer eerst uw Aquafinopdrachtgever.
Activiteiten van risiconiveau 2
Onderaannemers moeten beschikken over volgende VCA-diploma’s:
- Leidinggevend personeel: VCA-VOL
- Uitvoerend personeel: VCA-basis-diploma.
Activiteiten van risiconiveau 3
Geen VCA-vereisten.
VCA op persoonsniveau
VCA-diploma verplicht
Voor volgende opdrachten moet alleen het personeel (van aannemer én onderaannemers) op de werf beschikken over een VCA-diploma:
- nieuwe raamcontracten van gemiddeld risicovolle activiteiten volgens de VCA-activiteitenlijst van Aquafin. Het gaat hier bij om activiteiten op niveau 2.
- afzonderlijke opdrachten van minder dan 30.000 EUR. Bij de offertevragen kunnen in de bestekvoorschriften uiteraard nog extra veiligheidsmaatregelen geëist worden. Aquafin onderzoekt de mogelijkheid om voor deze groep opdrachten de eisen in de toekomst nog verder te verstrengen.
Leidinggevend personeel moet een VOL-VCA diploma hebben. Voor het uitvoerend personeel volstaat een VCA-basis-diploma.
Geen VCA nodig
Aannemers of onderaannemers die activiteiten uitvoeren die minder risicovol zijn, moet geen VCA-certificaten op -diploma's kunnen voorleggen. Bij de offertevragen kunnen in de bestekvoorschriften uiteraard nog extra veiligheidsmaatregelen geëist worden. Het gaat om activiteiten op niveau 3 volgens de VCA-activiteitenlijst van Aquafin. Denk hierbij aan:
- groenonderhoud
- onderhoud gebouwen
- (beperkte) aanleg verharding
- ...
Heb je geen VCA-certificiëring nodig voor de werken dan draag je natuurlijk wel de juiste PBM's en past in alle gevallen het veiligheidsreglement van Aquafin toe.
Andere gelijkwaardige systemen
- MASE (F)
- SCC (D)
- Op basis van OHSAS - ISO45000, waarbij de gelijkwaardigheid wordt aangetoond op basis van een GAP-analyse. Die analyse wordt opgemaakt door de aannemer en beoordeeld door Aquafin vóór sluiting van de opdracht.