Campus Aquafin: een futureproof werkplek
Campus Aquafin is ons BEN-kantoor in Aartselaar. Een inspirerende plek waar activity based werken de norm is, en waar ontmoeten en verbinden centraal staan. Niet alleen tussen collega's en teams, maar ook partners, leveranciers, buren en andere bezoekers zijn er welkom!
De werkplek van de toekomst
Campus Aquafin is het resultaat van een geslaagde make-over van twee aparte gebouwen in een grijze industriezone, tot één duurzame hub. Bij het ontwerp ging veel aandacht naar blauwgroen. Het gebouw moest ook voldoen aan de verwachtingen van activity based werken.
- Concentratie- & dynamische werkplekken, lichtrijke vergaderzalen, gezellige koffiehoekjes, projecttafels voor teamwerking, inspirerende brainstormruimten, ...
- Een slimme en gevarieerde mix als resultaat van het denken in noden en behoeften, en niet in oplossingen.
- Al deze elementen zorgen voor meer verbinding tussen collega's en teams. Ook externe partners, leveranciers en bezoekers zijn welkom!
Onze duurzame keuzes
BEN-gebouw
Dankzij slimme keuzes is Campus Aquafin een BEN-kantoor, bijna-energieneutraal.
- Hernieuwbare energie: op de daken van onze ruime fietsenstalling, de Bistr'eau en een deel van het hoofdgebouw pronkt een hele reeks zonnepanelen. Wist je dat we in totaal 23 zonnepaneelparken hebben op verschillende van onze installaties? Goed voor een jaarlijkse productie van elektriciteit voor ongeveer het verbruik van 3.200 gezinnen.
- Koelen en verwarmen met riothermie: via een warmtewisselaar in de straatriool onttrekken we restwarmte aan het afvalwater dat erdoor stroomt. Een warmtepomp brengt het water op de juiste temperatuur voor het gebouw. Riothermie is een eenvoudige en duurzame techniek. In Vlaanderen is er nog veel potentieel voor nieuwe projecten.
Duurzame, nieuwe materialen & hergebruik van materialen
Een futureproof werkplek, daar hoort natuurlijk ook futureproof materiaal bij!
- De hoofdtoon in de Campus is hout, zowel de volledige gevel als de balken en kolommen binnen zijn vervaardigd uit hout. Natuurlijk en duurzaam.
- De tapijttegels kunnen op het einde van de levensduur volledig gerecycleerd worden.
- En voor de bekleding van de vijvers aan de Bistr’eau werd gekozen voor klei in plaats van folie. Veel natuurlijker en even efficiënt.
Het gebouw heeft een industriële look, en dat is niet zomaar. Door de buizen van de ventilatie en andere technieken als opbouw te voorzien en niet in de vloer in te werken, is er geen breekwerk nodig bij falen en kan alles eenvoudig vervangen en hersteld worden. Nog een voordeel: end-of-life kunnen de materialen dan heel eenvoudig gerecycleerd worden, circulair bouwen dus!
Maar het meest duurzame materiaal is natuurlijk hetgeen je niet koopt maar hergebruikt. Bij de verbouwing van de Campus in 2022 hebben we heel wat zaken uit het voormalige gebouw opgefrist en opnieuw gebruikt. Van sanitair tot meubilair, vloertegels, ... Zelfs de klinkers op de huidige parking, werden ooit rond de oude gebouwen met veel zorg uitgebroken, schoongemaakt en gerecupereerd. Veel extra werk, maar de moeite waard!
Je leest het, Campus Aquafin, daar is over nagedacht!
Slim met regenwater
Practice what you preach... Aquafin streeft naar een leefomgeving in harmonie met water. Uiteraard krijgt (regen)water dus ook een prominente plek op onze eigen Campus. Het regenwater van de daken en verharding vangen we op voor het spoelen van de toiletten.
Dankzij grasdallen op de parking kan heel wat regenwater infiltreren. De grasdallen wateren af naar groene middenstroken, die op hun beurt kunnen overlopen naar een wadi aan de straatkant. Zo kan het regenwater maximaal in de grond infiltreren. Daarnaast zorgen groendaken op het hoofdgebouw en de Bistr'eau voor infiltratie, verkoeling én biodiversiteit!
Duurzame catering @ Bistr'eau
Niet enkel duurzame keuzes voor het gebouw, we trekken duurzaamheid door in de catering, zowel in de keuze van dienstverlener voor ons bedrijfsrestaurant, als het aanbod. Onze catering wordt verzorgd door metSense, een werkgever die Mensen In Activering (MIA’s) aan het werk helpt. In onze Campus, voor al onze locaties en op events kiezen we zoveel als mogelijk voor gezonde voeding met seizoensproducten, minder voedselkilometers en geen verspilling.
Iedere dag van de werkweek kunnen collega's, bezoekers, maar ook werknemers van de naburige bedrijven terecht in onze Bistr'eau. Met elke week een nieuwe menu geniet iedereen van verse gerechten, broodjes, soepen en snacks. Dat in combinatie met uitzicht op het groen is het hier fijn vertoeven.