Restwater gebruiken
Aquafin stelt restwater ter beschikking voor land- en tuinbouw. In een proefproject sturen we enkele bufferbekkens in Vlaanderen slim aan om de waterbeschikbaarheid voor de landbouwers te maximaliseren!
Periodes van lange en extreme droogte komen steeds vaker voor. De veranderende weersomstandigheden dwingen ons ertoe om op zoek te gaan naar alternatieve waterbronnen, zodat we onze landbouw in de toekomst beter kunnen wapenen tegen wat komen gaat. Restwater is zo’n alternatief. Onder restwater valt onder andere opgevangen regenwater.
Aquafin zet de schouders onder dit slim en alternatief watergebruik en lanceert het Restwaterproject. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen stellen we opgevangen regenwater ter beschikking voor landbouwers uit de buurt.
De meest interessante bufferbekkens op basis van objectieve berekeningen vind je op AquaMarkt.
Grote, kleine lettertjes
Waterbeschikbaarheid maximaliseren ≠ watergarantie
Het beschikbare volume in de regenbuffer is – net zoals alle andere regentonnen - sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Met de slimme sturing of een kleine ingreep die aan het bufferbekken wordt toegevoegd proberen we de waterbeschikbaarheid te maximaliseren, maar dat betekent geen garantie op water.
Zijn er kosten?
De investeringskost van de bekkens, een eventuele aanleg van een compact leidingnetwerk en/of een aftappunt neemt Aquafin voor zijn rekening.
De operationele kosten, zoals het onderhoud van de bufferbekkens, de leidingen en slimme sturing, zijn voor de landbouwer. Uiteraard moet jij als landbouwer kiezen voor het meest voordelige scenario. Daarom berekenen we samen met jou graag vrijblijvend of de restwater-piste al dan niet financieel interessant is voor jou als landbouwer.
Interesse of bijkomende vragen?
Disclaimer: Het project kadert in de samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin en het Vlaams gewest en heeft als doel om het gebruik van alternatieve waterbronnen aan te moedigen vooral in de land- en tuinbouwsector. Binnen dit restwaterproject zijn er twee luiken: enerzijds de opvang, buffering en hergebruik van hemelwater en anderzijds het hergebruik van effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dankzij dit project kan er in de land- en tuinbouwersector bespaard worden op kostbaar drink-, grond- of oppervlaktewater.