Hemelwater bufferen en hergebruiken

Slim en duurzaam omgaan met regenwater is een vanzelfsprekendheid, of dat zou het toch moeten zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan buffering en hergebruik van regenwater hand in hand gaan met recreatie. Bovendien is een bufferzone een perfecte opslag voor regenwater om te gebruiken tijdens droge periodes. Het en-enverhaal biedt mogelijkheden en een meerwaarde voor de publieke ruimte. 

Buffering met vertraagde afvoer

Bufferbekken van Aquafin

Waarom bufferen?

Wanneer regenwater ter plaatse houden door infiltratie niet of slechts gedeeltelijk mogelijk is, kan je ervoor kiezen om regenwater tijdelijk te bufferen. Regenwater bufferen betekent dat je het water van een regenbui ophoudt om het nadien vertraagd te lozen naar de beek, of de riolering. Door regenwater tijdelijk op te houden, verplaatsen we de piekafvoer van regenwater naar een later tijdstip. De riolering wordt op die manier minder belast, waardoor de kans op overstromingen op straat verkleint.

Lees meer over buffering

 

Zowel boven- als ondergrondse mogelijkheden 

Het publieke domein heeft meer potentiële bufferzones dan je in eerste instantie zou denken. Buffervolumes kunnen zowel ondergronds als bovengronds worden aangelegd. Ondergronds gaat het vaak over betonnen kelders of gedimensioneerde buizen, maar bovengronds kan een bufferzone perfect ingericht worden met oog voor biodiversiteit en beleving. 

Meer weten over bovengrondse bufferzones, en de aanleg ervan? 

Klik hier

Hoe een bekken ecologisch inrichten?

Een bufferbekken heeft altijd een zekere ecologische voetafdruk omwille van de ruimte die het inneemt en de materialen die gebruikt worden. Maar als je het goed aanpakt, kan het bekken ecologisch toch ook veel meerwaarde bieden. Door rekening te houden met aspecten als de locatie, oriëntatie, vorm, variërende bodemdiepte en beplanting van de oevers, wordt een bufferbekken niet alleen waterbouwkundig maar ook op vlak van biodiversiteit een succes.

Infrastructuur slim aansturen voor maximaal waterhergebruik

Een bekken dat oorspronkelijk werd aangelegd om overtollig regenwater vertraagd af te voeren, kan met een slimme sturing gebruikt worden om regenwater op te sparen in tijden van droogte. Het algoritme voor de intelligente aansturing combineert real-time metingen met neerslagvoorspellingen, en voegt zo een nuttige functie toe aan de infrastructuur. Het regenwater dat werd opgespaard, kan nadien ter beschikking gesteld worden voor nabijgelegen land- en tuinbouwbedrijven. Op die manier verhoog je het rendement van je investering

Bekijk de Z-Water reportage over buffering en hergebruik

Schets Slimme sturingen

Benieuwd of slimme sturingen in jouw stad of gemeente iets kunnen betekenen?

We denken graag mee na.