Zo hou je het rioolstelsel in goede conditie
Via een voor iedereen toegankelijk dashboard ontwikkeld door Aquafin, kan je als gemeente of rioolbeheerder makkelijk de status van de rioolinspecties opvolgen. Het dashboard haalt de gegevens op uit AWIS, de rioleringsdatabank van de Vlaamse Milieumaatschappij waarin de gemeenten en rioolbeheerders rapporteren over hun stelsel.
Controleer de inspectiestatus van jouw gemeente
Een goed beeld van de ondergrondse infrastructuur is noodzakelijk
Preventief ingrijpen, verlicht de herstelkost
Schade aan een riool is meestal niet onmiddellijk zichtbaar. Preventief asset management vraagt dan wel tijd en kost geld, maar het is onmisbaar om grote ecologische en maatschappelijke risico's uit te schakelen. Bovendien ligt de herstelkost meestal veel lager als je preventief ingrijpt dan wanneer je wacht tot de schade zichtbaar is.
Verplichte inspecties
Tegen eind 2027 wil de Vlaamse Regering een volledig en betrouwbaar zicht hebben op de toestand van de Vlaamse riolen. Het traject dat lokale besturen en rioolbeheerders daar naartoe leidt, is gestart in 2020. Momenteel is voor ongeveer 50.000 km (of 98%) van de Vlaamse riolen gekend welke leidingen de grootste kans op falen lopen en waar de schade het grootst zou zijn. Bijna alle gemeenten hebben ondertussen ook een inspectieplan opgemaakt.
- Een overzicht met de te behalen deadlines vind je in de tijdlijn hieronder.
- De standaarden en de minimumvoorwaarden voor rioolinspecties vind je op de website van de Coördinatiecommissie Intergraal Waterbeleid (CIW).
Waarom minimumvereisten?
De gemeentelijke riolen in Vlaanderen hebben vandaag een gemiddelde leeftijd van 40 à 50 jaar. In veel gevallen is niet geweten in welke toestand ze zich bevinden. Beschadigingen, zoals barsten en ingroei van boomwortels, kunnen op een bepaald moment een rioolbreuk veroorzaken. Afhankelijk van de locatie waar zo'n incident zich voordoet, kan het zeer grote gevolgen hebben. Denk maar aan een winkelstraat of een drukke verbindingsweg. Bovendien kan het ongezuiverde afvalwater de omgeving vervuilen. Los van de ecologische en maatschappelijke gevolgen, is de herstelling van een zinkgat ook nog eens veel duurder dan een preventieve ingreep.
Met de minimumvereisten wil de Vlaamse Regering tegen 2027 een uniform, gebiedsdekkend beeld krijgen van de toestand van de riolen. Dat betekent dat niet alle riolen moeten geïnspecteerd worden. De klemtoon ligt op leidingen die bij falen het meeste risico lopen op grote gevolgschade. Bovendien wordt er nog eens een onderscheid gemaakt tussen top-kritische riolen, die met een rijdende camera moeten geïnspecteerd worden en iets minder kritische riolen waarvoor in eerste instantie een inspectie met een putcamera volstaat.
Alle minimumvereisten vind je op de website van de VMM.
Wij ontzorgen jouw gemeente!
Weet je niet goed waar te beginnen? Dan staan wij voor je klaar. Surf naar www.rosi.be en ontdek hoe wij jouw stad of gemeente kunnen ontzorgen.