De troeven van een job als Onderhoudscoördinator Bouwkunde
Als Onderhoudscoördinator Bouwkunde bij Aquafin is geen dag hetzelfde. Je maakt deel uit van een team dat onderhouds- en herstellingwerken van onze eigen waterzuiveringsinstallaties coördineert en dat ook doet voor onze gemeenten en industriële klanten.
Zoals Christophe zegt: "Elke dag is anders. We hebben een lijst met opdrachten, maar die planning kan plots in duigen vallen bij onverwachte incidenten."
buitengewoon vóór impact
Yasmien, één van onze Onderhoudscoördinatoren Bouwkunde, vat het in dit filmpje mooi samen.
✅ Zelfstandig werken
✅ Flexibiliteit
✅ Impact in je eigen regio
Voldoening
Ook Simon volgt onderhouds- en herstellingswerken aan rioleringsinfrastructuur op in verschillende Vlaamse gemeenten. “Die impact is er soms gewoon letterlijk. Een kapot putdeksel kan veel lawaai maken als er verkeer over rijdt. De herstelling of vervanging ervan zorgt dan letterlijk voor rust in de buurt. Verder zijn wij een soort van bouwkundige expressdienst. Is er iets stuk, dan maken we het. We stellen de omgeving veilig en zorgen dat alles zo snel mogelijk goed wordt hersteld. Om zo dan de overlast van de buurt tot een minimum te houden. Dat kort inspelen op de zaken, dat zorgt bij mij echt voor een drive.”
Samen sterker: teamoverleg en kennisdeling
De job van onderhoudscoördinator is er één met veel autonomie en vrijheid. Toch kan Christophe, die dit al 5 jaar doet, steeds terugvallen op zijn manager en zijn team: “Bij ons staat teamwork voorop. Elke twee weken hebben we een groepsoverleg waar we kennis uitwisselen, nieuwe technieken bespreken en elkaar helpen met het vinden van oplossingen. Het draait allemaal om informatie delen en vragen durven stellen.”
Jouw groei voorop: opleidingen en innovatie
Bij Aquafin investeren we in jouw groei. Je krijgt niet alleen de benodigde opleidingen, maar ook de kans om voortdurend nieuwe technieken te leren en toe te passen in toekomstige projecten. “We blijven innoveren. Bijblijven is sowieso een must in onze branche. Je merkt ook dat die technologie constant evalueert. Zo hebben we bijvoorbeeld toepassingen met robots die rioleringen van binnenuit repareren. Het uitproberen van die technieken is altijd spannend.”
Als starter krijg je ook een buddy aan je zijde. Daar loop je de eerste maanden mee samen om de kneepjes van het vak te leren. Ik ben ondertussen zelf ook buddy geweest en da’s echt wel tof. Het is altijd fijn info te kunnen delen, maar je krijgt ook een nieuwe blik op je werk. Iets wat altijd al vanzelfsprekend was, wordt dan al eens tegen het licht gehouden. Dat houdt het boeiend.
Netwerken en vertrouwen: cruciaal in onze rol
Een stevig netwerk en goede verstandhoudingen zijn cruciaal in de job van een onderhoudscoördinator. Christophe: “Dat netwerk da’s echt wel belangrijk. Ik werk specifiek voor de steden en gemeenten die een onderhoudscontract hebben afgesloten met Aquafin. Weten bij wie je in welke gemeente moet zijn, helpt echt. Maar ook weten hoe je dingen aanpakt. Je werkt met de budgetten van die gemeenten en het is dus altijd zoeken naar de juiste oplossing op maat van de gemeente. Hetzelfde trouwens met onze aannemers. Dat is een vaste poule die we via vaste contracten inschakelen. Een goede verstandhouding daarbij verricht wonderen.”
Flexibiliteit en verantwoordelijkheid
Flexibiliteit en verantwoordelijkheid gaan hand in hand, zegt Christophe. "Ik krijg van veel gemeenten best een grote verantwoordelijkheid. Wij maken ramingen van de geplande weren. Onze expertise wordt echt naar waarde geschat. Belangrijk in die vertrouwensband is ook wel dat je je moet kunnen aanpassen aan de noden en wensen van de gemeenten en mee zoekt naar een flexibele oplossing."
Balans die telt: eigen agenda, eigen controle
Bij Aquafin heb je de vrijheid om je agenda te beheren, maar we zijn ons altijd bewust van onverwachte incidenten die onze planning kunnen verstoren. "Bijvoorbeeld een zinkgat in het wegdek", vertelt Christophe. "Dan moet je alles laten vallen, ter plaatse gaan en de gemeente bijspringen. Het hoort erbij en daar hou je rekening mee. Net daarom lukt deconnecteren me wel."
Ook prettig is de keuze die je kan maken in waar je werkt. Thuis je administratie doen, een plaatsbezoek inplannen om de situatie in te schatten of even binnen springen in een teamcentrum, houdt het boeiend.