Naar klimaatneutraliteit
De zuivering van huishoudelijk afvalwater is een zeer energie-intensief proces met veel pompen en een groot verbruik in de beluchting. Bovendien brengt waterzuivering door de biologische processen ook specifieke broeikasgassen zoals lachgas en methaan voort. En als we de volledige ecologische voetafdruk van transport tot en met zuivering in kaart willen brengen, dan moeten we daar ook de indirecte emissies van bijvoorbeeld de productie van rioolbuizen en andere infrastructuur, transport en gebruikte chemicaliën bijtellen. Met onze 'road to zero carbon' hebben we de ambitie om klimaatneutraal te worden in onze eigen bedrijfsvoering en in onze waardeketen.
Emissies in eigen processen verminderen
We streven naar een vermindering van 48% in scope 1 en scope 2 emissies tegen 2030, met 2013 als referentiejaar.
Elk jaar 1% energie-efficiënter
Voor het transport en de zuivering van huishoudelijk afvalwater is veel energie nodig. Om de energiefactuur en onze voetafdruk onder controle te houden, leggen we onszelf al sinds 2010 de doelstelling op om elk jaar minstens 1% energie-efficiënter te worden ten opzichte van het modelverbruik en dus in verhouding tot de uitbreiding van het patrimonium. Jaar na jaar behalen we die doelstelling. Momenteel zijn we al 14% energie-efficiënter dan in 2010. Door continue aandacht voor energiezuinigheid in de instellingen van het proces en een nauwkeurige monitoring van het verbruik optimaliseren we onze energieconsumptie voortdurend. Daarnaast investeren we in projecten voor meer energie-efficiëntie.
Gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen tegen 2030
Er loopt een programma om de verwarming van onze dienstgebouwen te elektrificeren en ook ons wagenpark vergroenen we verder. Sinds 2024 worden enkel nog BEV (volledig elektrische) dienstvoertuigen en bedrijfswagens besteld en ook voor de vervanging van 4 vrachtwagens kijken we naar elektrische varianten. Maar de grootste stap zal gezet worden in 2027 wanneer twee nieuwe slibdrogers en een slibmonoverwerker in dienst genomen worden. De drogers zullen uitsluitend industriële restwarmte gebruiken terwijl we tot dan in onze drogers nog deels aardgas gebruiken. De slibmonoverwerker zal met een negatieve global warming impact van 28.000 ton CO2-eq een belangrijke bijdrage leveren aan onze CO2-reductie.
Hernieuwbare energie produceren
Tegen 2030 willen we 40% van onze energiebehoefte invullen met eigen productie van hernieuwbare energie.
- Zon: op 46 RWZI's hebben we zonneparken met een totale capaciteit van 17.392 kWp.
- Wind: via een eerste Power Purchase Agreement (PPA) nemen we de komende 20 jaar jaarlijks 21.300 MWh windenergie af van twee windturbines vlakbij onze RWZI Oud-Turnhout. Daarnaast lopen er projecten voor de ontwikkeling van windturbines op 2 RWZI-locaties.
- Groene stroom: uit de vergisting van zuiveringsslib ontstaat biogas, dat we via warmtekrachtkoppeling omzetten in groene stroom.
- Groen gas: Op 3 RWZI's vervingen we de warmtekrachtkoppeling door de productie van biomethaan, die we rechtstreeks injecteren in het aardgasnet.
Productie hernieuwbare stroom uit biogas en zonne-energie in 2024: 25,4 GWh
Productie biomethaan in 2024: 4,6 GWh
Duurzame materialen en werven
In partnerships met onze leveranciers willen we onze scope 3 emissies in de toekomst verminderen. Tot nu toe bouwden we eerder ad hoc duurzaamheidscriteria in aankoopdossiers in. Vanaf 2025 implementeren we geleidelijk aan een structurele duurzame aankoopstrategie.
We verkenden de mogelijkheden van carbon pricing voor toekomstige projecten en pasten het principe al toe in enkele projecten. Een voorbeeld is de aankoop van koolstofbron die we doseren in het biologische zuiveringsproces. Verschillende producten bleken te resulteren in sterk uiteenlopende lachgasemissies. Daarom passen we voor de aankoop van dit product een virtuele CO2-taks toe.