ResNRJwater
ResNRJwater is een Interreg North-West Europe project dat zich richt op het vergroten van het energiepotentieel van en voor de water- en afvalwatersector in Noordwest-Europa. Het project wil de infrastructuur omzetten in energiefabrieken, en op die manier het potentieel maximaal benutten. Aquafin is één van de projectpartners, en zal enerzijds kennisdelen over riothermie en anderzijds een nieuw batterijproject uitbouwen en uittesten met financiële steun vanuit Europa. Het project is gestart op 01/01/2024 en loopt tot 31/12/2027.
Groene én slimme noodstroomvoorziening met een batterij
Eén van de ResNRJwater-cases is een batterijproject. Binnenkort wordt een hernieuwbaar batterij-opslagsysteem (BESS - Battery Energy Storage System) geïnstalleerd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Merksem, die zal dienen als noodstroomvoorziening. Deze noodstroomvoorziening is noodzakelijk om een eventuele stroompanne te kunnen opvangen en de bedrijfszekerheid te kunnen garanderen. De installatie van Merksem is namelijk niet alleen van groot belang voor het zuiveren van het afvalwater in de noordrand van Antwerpen, ook om de waterhuishouding van regen- en afvalwater in diezelfde regio onder controle te houden. De keuze voor een batterij-opslagsysteem in plaats van een voor de hand liggende dieselgroep sluit aan bij de visie en strategie van Aquafin naar een fossielvrije bedrijfsvoering, en wordt nu ook ondersteund door het ResNRJwater-project.
Tegenwoordig zijn er meer en meer duurzame bronnen van elektriciteit – zoals wind en zon – maar ook het elektriciteitsverbruik gaat jaar na jaar de hoogte in door de elektrificatie van onze maatschappij. De batterij in Merksem fungeert als noodgroep, en zal bijgevolg het grootste deel van de tijd niet worden gebruikt. Om de batterij toch nuttig en ten volle te benutten, stelt Aquafin de batterij ter beschikking wanneer het bedrijf de elektriciteit zelf niet nodig heeft. Slim gestuurde algoritmes maken continu een balans op om snel te kunnen schakelen tussen elektriciteit ter beschikking stellen op het net, en elektriciteit reserveren voor eigen gebruik. In de praktijk zal de batterij worden opgeladen wanneer de elektriciteitsprijs laag is. Is er elektriciteit nodig om het elektriciteitsnet te stabiliseren, dus momenten waarop elektriciteit duur is, kan de opgeslagen elektriciteit uit de batterij opnieuw vrijgegeven worden. Zo blijft de batterij rendabel en relevant.
Duurzame restwarmte optimaal benutten
Ook riothermie, restwarmte uit afvalwater, heeft veel potentieel. Afvalwater, afkomstig van douche, wasmachine, ... is warm. Warmte die we perfect kunnen recupereren, en prima kan worden gebruikt voor de verwarming of koeling van gebouwen. Riothermie is duurzaam, makkelijk inzetbaar op de juiste locatie, financieel interessant en een stabiele warmtebron. Aquafin heeft de laatste jaren heel wat kennis en ervaring opgebouwd rond het thema en zal in het ResNRJwater-project deze kennis met andere Europese partners delen.
Projectpartners ResNRJwater
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), University of Galway, Infrawatt, Energies Renouvelables Loire Atlantique (EnR44), territoire d’énergie Loire-Atlantique (TE44), BETREM, Lippeverband (LV), Emschergenossenschaft (EG).
European territorial cooperation programme supporting the green, smart, and just transition of North-West Europe.