"Er is te weinig plaats"
Excuus: Het openbaar domein staat zo vol dat er geen plaats is voor infiltratie.
Infiltratie kan ook op beperkte ruimte
Alle beetjes helpen. Zelfs in stadskernen of in smalle straatjes kan je stroken groen voorzien die niet alleen de buurt opfleuren maar die ook het afstromende regenwater van de straat opvangen. En waarom geen groendaken? Ideaal vangen ze 50 liter regenwater per m² op!
Stadstuintjes zijn vaak verharde 'koeren'. Door bewoners aan te moedigen om ze te vergroenen, creëer je bijkomende infiltratiemogelijkheden én het is ook nog eens bevorderlijk voor de biodiversiteit in de stad!
Waterdoorlatende onderfundering brengt soelaas
Ontharden is in een dichtbebouwd Vlaanderen niet evident. Zeker in steden zijn er vaak beperkte mogelijkheden voor bovengrondse infiltratie- en buffersystemen. Waterdoorlatende onderfundering wint daarom aan belang en populariteit.
Bij waterdoorlatende onderfundering stroomt het regenwater via infiltrerende U-goten aan de zijkant van de weg in de onderfundering waar het kan infiltreren. De grote plus van dit systeem is dat het toepasbaar is over heel Vlaanderen, ongeacht het bodemtype en grondwaterstanden. Het systeem zit namelijk minder diep in de grond dan poreuze infiltratiebuizen of verticale infiltratiepalen, waardoor het minder gevoelig is voor grondwater.
Naast een goede werking is ook de stabiliteit van het systeem bewezen. Waterdoorlatende onderfundering is toepasbaar tot een wegopbouw die draagkrachtig is tot een bouwklasse B7, vergelijkbaar met een kleine gewestweg die van dorp naar dorp loopt. Het systeem is dus een mogelijkheid voor heel wat wegen in Vlaanderen.
De mogelijkheden voor jouw stad of gemeente samen bekijken?
Met waterdoorlatende onderfundering gebruik je het ganse wegdek als infiltratiezone, wat het risico op wateroverlast sterk verkleint.