Samen- in plaats van (letterlijk) naast mekaar werken
Organisatie vanuit één hand levert synergievoordelen op
Schaarse capaciteit slim benutten
Aanbestedingen combineren
Vaak zijn rioleringsprojecten op het lokale en bovenlokale niveau aan elkaar gekoppeld. Als elk project afzonderlijk wordt aanbesteed, worden er meestal twee verschillende studiebureaus en twee verschillende aannemers aangesteld voor dezelfde locatie. Beide projecten als één project op de markt brengen, zorgt voor een betere benutting van de schaarse capaciteit bij de technische partners.
Rioolinspecties groeperen
Tegen 2027 wil de Vlaamse Regering een volledig en betrouwbaar zicht hebben op de toestand van de Vlaamse riolen. Standaarden en minimumvoorwaarden leggen vast welke riolen er volgens welke frequentie moeten geïnspecteerd worden. Gemeenten en rioolbeheerders moeten hiervoor een inspectieplan opstellen. Deze inhaalbeweging zorgt voor een plotse toename van de vraag bij bedrijven die rioolinspecties aanbieden. Het spreekt voor zich dat het veel efficiënter is om een volledige rioleringsstreng in één keer te laten inspecteren dan wanneer die wordt opgedeeld volgens de verschillende rioolbeheerders. Eén aannemer kan daarna ook de nodige onderhouds- en herstellingswerken uitvoeren. Bovendien wordt er maximaal gebruik gemaakt van gezamenlijke data in een geïntegreerde databank.
Inspectie van pompstations combineren
Soms liggen pompstations op wandelafstand van elkaar of zoals in onderstaand voorbeeld zelfs vlak naast elkaar. Voor 91 gemeenten worden nu al zowel de gemeentelijke als de bovengemeentelijke pompstations geïnspecteerd en onderhouden door één operationeel team van Aquafin. Logisch, toch?
Innovaties vinden sneller ingang
Een geïntegreerd rioolbeheer maakt het makkelijker om innovatie in de sector te introduceren. Aquafin heeft veel kennis opgebouwd rond infiltratie van regenwater met verschillende technieken en toepassingen. We weten wat waar werkt én we doen er ook voortdurend onderzoek naar met metingen op het terrein. Het lokale beleid kan daardoor mee de vruchten plukken.
Een mooi voorbeeld van innoverend infiltreren
In de gemeente Schoten staat een ambitieus centrumvernieuwingsproject op stapel. In het gemeentelijke rioleringsproject (van rioolbeheerder water-link i.s.m. Aquafin) wordt al het afstromende regenwater van openbaar én privaat domein ter plaatse wordt gehouden. Een primeur voor Vlaanderen.
In een aantal zones komt een infiltrerende onderfundering die geschikt is voor zware verkeerslast en wegenis met grotere mobiliteitseisen. Verder komen er ondiepe ondergrondse infiltratievoorzieningen, boombunkers en groenvakken. Het teveel aan water voor de bomen, wordt in de bunker gebufferd. Als er meer regen valt dan de groenvoorzieningen nodig hebben, wordt het teveel via voorfilterkolken en een kokersysteem naar de onderfundering geleid. Daar wordt het tijdelijk gebufferd tot het in de bodem infiltreert.
Omdat dit nog nooit eerder is gedaan in een centrumomgeving, wordt dit gedeelte van het project overigens gefinancierd en uitgevoerd via het Lokaal Pact (categorie 7 – innoverende technieken).