Uitbreiding productie biomethaan op 4 extra RWZI's
Door het biogas uit de vergisting van slib op te waarderen tot biomethaan in plaats van stroom, gaat er niets verloren van de energetische waarde. Dat doen we al sinds 2021 op onze RWZI Antwerpen-Zuid. Op 4 bijkomende sites vervangen we nu ook de wkk door een biomethaanunit.
Methaan en CO2 worden gesplitst
Het teveel aan slib dat achterblijft na het waterzuiveringsproces, is biomassa die we op 13 van onze sites vergisten. Op die manier ontstaat er biogas. Via warmtekrachtkoppeling zetten we dat biogas om in groene stroom, die we grotendeels op de sites zelf gebruiken. In dit proces gaat er wel altijd nog een deeltje restwarmte verloren, dat we niet nuttig kunnen gebruiken. Dat is niet het geval als we het biogas omzetten naar biomethaan. In 2021 startten we in Antwerpen-Zuid een eerste biomethaanunit op, opgesteld in een container. Die zuivert het biogas in verschillende stappen op tot zuiver biomethaan. Daarvoor worden in de laatste stap de componenten methaan en CO2 gesplitst. Het methaan wordt vervolgens als 'groen gas' geïnjecteerd op het aardgasnet van Fluvius. De CO2 wordt vrijgegeven aan de lucht.
Eerste RWZI zonder stikstofuitstoot
Na een positieve evaluatie van onze eerste biomethaanunit op RWZI Antwerpen-Zuid, komen er nu op korte termijn 4 extra units bij, met name op onze RWZI's Genk, Gent, Dendermonde en Deurne.
In Genk pakken we ineens het volledige gasgedeelte aan. De RWZI ligt er naast natuurgebied en daarom schakelen we voor de slibgisting over op een hoogtechnologische warmtepomp in plaats van een verbrandingsmotor. Hiermee kunnen we warmte onttrekken aan het gezuiverde afvalwater en deze omzetten naar hoge temperatuur (65°C) in de vorm van warm water. Zo wordt deze RWZI de eerste met nul stikstofuitstoot en nul CO2-emissie uit verbranding. Bijkomend voordeel is dat het gezuiverde afvalwater dat we lozen in de Stiemerbeek kouder zal zijn doordat er al warmte aan onttrokken is. Een lagere lozingstemperatuur is ook beter voor de beek.
Carbon capture
Hierboven lees je 'nul CO2-emissie uit verbranding'. Die toevoeging is belangrijk want bij biomethaanproductie wordt de afgescheiden CO2, zij het in kleine hoeveelheden, nog steeds naar de lucht geloosd. Ook daarin zetten we stappen. Via carbon capture willen we die CO2 ook nuttig gaan gebruiken in de toekomst. Aquafin is partner in het Europese Horizon-project Fuelphoria, dat kosteneffectieve en duurzame technologieën onderzoekt voor de ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen en hernieuwbare brandstoffen. Eén van de demo's binnen het project zal vanaf eind 2024 - begin 2025 op onze RWZI Antwerpen-Zuid opgesteld worden. De pilootinstallatie van Bio Base Europe Pilot Plant zal op onze site de CO2 afkomstig van het biomethaanproces via fermentatie omzetten naar acetaat (azijnzuur). Dat product kan dan op zijn beurt verder gefermenteerd worden tot vetzuren waaruit biodiesel kan geproduceerd worden. Zo wordt het biogas volledig circulair!