Fuelphoria

Bij Aquafin investeren we volop in innovatieve, duurzame technologieën. Sinds 2021 maken we op onze zuiveringsinstallatie in Antwerpen-Zuid biomethaan uit biogas, dat ontstaat bij de vergisting van zuiveringsslib. Dit methaan zetten we als ‘groen gas’ op het aardgasnet. Maar wat met de CO₂ die overblijft? Hier komt het Europese Horizon-project Fuelphoria in beeld!

Van CO₂ naar biodiesel – de pilootinstallatie in Antwerpen-Zuid

Stel je een toekomst voor waarin brandstoffen niet uit fossiele bronnen komen, maar uit CO₂! Dat is het doel van Fuelphoria, een Europees project dat onderzoekt hoe we nieuwe duurzame technologieën kosteneffectief kunnen inzetten voor de ontwikkeling van biobrandstoffen. Aquafin is één van de partners die mee zal testen hoe CO₂ omgezet kan worden in schone energie voor transport en industrie. 

Rond de zomer van 2025 installeren we een pilootinstallatie van Bio Base Europe Pilot Plant op onze site in Antwerpen-Zuid. Deze installatie zet de vrijgekomen CO₂ via gasfermentatie om in acetaat (azijnzuur). Acetaat kan vervolgens verder worden gefermenteerd tot vetzuren, de basis voor biodieselproductie. 

 

Volg de ontwikkelingen!

Wil je op de hoogte blijven van Fuelphoria? Hou deze pagina in de gaten! De pilootinstallatie gaat in september 2025 van start, en we verwachten de eerste resultaten in het voorjaar van 2026. De operationele termijn van de installatie wordt voorzien op zes maanden tot maximaal één jaar.

infographic Fuelphoria

Toekomstvisie: CO₂ als duurzame koolstofbron in de zuiveringscyclus?*

“In de toekomst moeten we nagaan of acetaat niet alleen als grondstof voor biodiesel gebruikt kan worden, maar ook als koolstofbron in ons eigen zuiveringsproces,” zegt Lennert Dockx, studieverantwoordelijke bij Aquafin. “Huishoudelijk afvalwater is vaak verdund, wat het biologisch zuiveringsproces niet ten goede komt. Bij hevige regenval bevat het afvalwater vaak te lage koolstofconcentraties, waardoor we extra koolstof moeten toevoegen om aan de lozingsnormen te voldoen. Als we deze zelf zouden kunnen produceren, zoals acetaat, maken we het zuiveringsproces volledig rond en staan we weer een stap dichter bij een circulaire watercyclus!” 

* buiten scope van het Fuelphoria project

logo Fuelphoria funded by EU