Onderzoek van de watercyclus

Aquafin onderzoekt continu nieuwe manieren om de watercyclus duurzamer en slimmer te beheren. Met focus op innovatie en digitalisering werken we aan oplossingen voor de toekomst van waterbeheer. 

Onze R&D-afdeling bouwt actief kennis op binnen 4 thema’s:

1. Klimaatmitigatie en milieu-impact

Aquafin zuivert afvalwater en zorgt zo voor propere waterlopen, maar dit proces laat ook een ecologische voetafdruk na. Wist je bijvoorbeeld dat we bijna 1% van de totale elektriciteit in Vlaanderen hiervoor verbruiken? Ons R&D-team onderzoekt hoe we deze impact op het milieu en klimaat kunnen verkleinen

  • Zowel het zuiveringsproces als het rioleringsstelsel worden grondig bekeken. Het R&D-team levert data voor CSRD-rapportering, voert levenscyclusanalyses uit en zoekt naar de beste manieren om onze uitstoot en energieverbruik te verminderen.
  • Daarnaast helpen we onze toeleveranciers om duurzamer te werken door kennis en advies te delen.

     

2. Klimaatrobuuste en performante infrastructuur

In dit onderzoeksprogramma primeert de waterkwantiteit en zoomt onze R&D-afdeling in op het hydraulische aspect van waterzuivering en watertransport. Naast de modellering van gemengde en regenwaterstelsels is er aandacht voor het ontwerp en de werking van bronmaatregelen, overstorten en zuiveringsinstallaties. 

  • Daarbij kijken we naar hoe we onze infrastructuur robuust kunnen maken voor de effecten van klimaatverandering, zoals hevige regenval. 
  • Maar we kijken ook naar het beheer van onze assets in de toekomst door bijvoorbeeld modellering van H2S om corrosie van leidingen te voorspellen.
Technische medewerker tussen zonnepanelen op RWZI Harekbeke

3. Toekomstgerichte zuiveringssystemen voor een goede waterkwaliteit

Nieuwe Europese richtlijnen stellen binnenkort strengere eisen voor de waterkwaliteit. Aquafin bereidt zich hierop voor via diverse onderzoeksprojecten. Zo kijken we naar nieuwe technieken om waterzuivering efficiënter te maken:

  • We onderzoeken hoe we vervuilende stoffen zoals microplastics en chemische reststoffen beter kunnen verwijderen. 
  • Daarnaast verkennen we ook meer lokale oplossingen, zoals alternatieve technieken voor de zuivering van afvalwater, regenwater en overstortwater. 

De focus ligt op natuurgebaseerde zuiveringssystemen. We testen deze nieuwe technieken op piloot- of demo-installaties, onderzoeken de voor- en nadelen en verzamelen data om te bepalen waar deze systemen het beste toegepast kunnen worden.

Staalname

Micropolluenten verwijderen met ozon en actief kool

Op RWZI Aartselaar werd een quaternaire zuiveringsstap gebouwd voor de nabehandeling van micropolluenten. Dat zijn kleine deeltjes van chemische stoffen die moeilijk afbreken of zelfs toxisch kunnen zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in pesticiden, antivlooienproducten, brandvertragers, geneesmiddelen, … Dit onderzoeksproject in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, zal op jaarbasis de micropolluenten verwijderen uit 75% van het binnenkomende afvalwater.
Lees meer
waterstaal

PFAS opsporen en verwijderen in de waterzuivering

PFAS zijn schadelijke stoffen die een bedreiging vormen voor ons milieu en onze gezondheid. Bij Aquafin werken we aan innovatieve oplossingen om deze verontreinigingen effectief op te sporen en te verwijderen uit het water. Welke soorten PFAS komen voor in rioolwater en welk gedrag vertonen ze in de verschillende zuiveringsstappen? Ontdek hoe onze vooruitstrevende technieken bijdragen aan een schonere toekomst.
Lees meer
schelpen

Schelpen zuiveren regenwater

In het Oost-Vlaamse Wetteren installeerde Aquafin een pilootproject met een innovatieve techniek voor zuivering en hergebruik van regenwater. Met Urban Rainshell zijn het gewassen zeeschelpen en mineralen die het zuiveringswerk doen.
Lees meer

4. Circulair water & grondstoffen

Het R&D -team onderzoekt niet alleen hoe afvalwater het efficiëntst gezuiverd kan worden, maar ook of het kan worden omgezet in waardevolle grondstoffen. Ons doel is om een zuiveringsinstallatie tegen 2040 om te vormen tot een "grondstoffenfabriek". Aquafin streeft naar een zero-waste watercyclus. Dat betekent dat we reststromen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Zo halen we niet alleen water uit afvalwater, maar ook energie en grondstoffen zoals bv. fosfor en stikstof. Deze brengen we weer terug in de productieketen. Daarbij maken we een grondige kosten-batenanalyse en worden zowel ecologische als economische aspecten tegen elkaar afgewogen.

WalNUT, stikstofrecuperatie uit afvalwater

Sinds 2023 testen we in het Europese WalNUT-project op RWZI Aartselaar hoe stikstof via adsorptie kan worden teruggewonnen uit huishoudelijk afvalwater voor gebruik in meststoffen. Op RWZI Antwerpen-Zuid testen we een tweede techniek met luchtstrippen. Afvalwater wordt zo een waardevolle bron in de circulaire economie.

Digitalisering van de waterketen

Met financiële steun vanuit Europa en het Vlaamse Relanceplan zijn we gestart met de omvorming van de afvalwater- en hemelwaterinfrastructuur tot een ‘slim net’. Dat betekent dat we de aansturing van onze infrastructuur nog efficiënter maken door algoritmes in de cloud die de klassieke velddata combineren met data als neerslagvoorspellingen, energieprijzen, … Zo kunnen we onze installaties nog beter inzetten om een antwoord te bieden op huidige en toekomstige uitdagingen.

internet of water

Aquafin partner van Internet of Water

overstort

COCKLE berekent vuiluitstoten overstorten

Slimme regenwaterput

Slimgestuurde infrastructuur als wapen tegen klimaatverandering

Europese projecten

logo Fuelphoria

Fuelphoria: CO₂ als bouwsteen voor duurzame energie

Wat als brandstof gemaakt kan worden uit CO₂? Samen met het Europese project Fuelphoria zet Aquafin stappen richting een duurzame toekomst. Ontdek hoe we binnenkort CO₂ omzetten op onze zuiveringssite in Antwerpen-Zuid!
Lees meer
Aquafin als onderzoekspartner

Aquafin als onderzoekspartner

Schaalgrootte, een eigen expertenteam en een uitgebreide infrastructuur met onderzoeksfaciliteiten maken van Aquafin de onderzoekspartner die je zoekt! Interesse? Neem dan snel contact!
Lees meer