Onderzoek van de watercyclus

Aquafin is een toonaangevende onderzoekspartner in zowel de Vlaamse als de internationale watersector. Onze R&D-afdeling bouwt actief kennis op binnen vier thema’s, met een sterke focus op de digitalisering van de waterketen. Ontdek hoe ons onderzoek bijdraagt aan innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

4 kennisthema's

Verkleinen van onze ecologische voetafdruk

Aquafin zuivert afvalwater en draagt zo bij tot propere waterlopen. Tegelijk laten we door dat te doen een ecologische voetafdruk na. 

  • Via levenscyclysanalyse brengen we de emissies van o.a. CO2, N2O en CH4 in kaart. We onderzoeken waar de impact het grootst is en hoe we die kunnen verkleinen. Zowel het rioolstelsel, de zuiveringsinstallatie zelf als de verwerking van het slib (= het restmateriaal dat overblijft na zuivering) worden geanalyseerd. 
  • Samen met Vlario kwantificeren we ook de emissies van nieuwe riolering. Het aanleggen van klassieke rioleringen vergt veel energie, maar er komen stilaan nieuwe producten op de markt met een lagere CO2-voetafdruk, zoals bv. zwavelbeton. Aquafin ondersteunt deze innovaties en past ze vandaag al toe in projecten. 
  • Aquafin verbruikt bijna 1% van de totale elektriciteit in Vlaanderen. We werken actief aan het verminderen van onze impact door de productie van onze eigen groene energie (via slibvergisting, warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen) en door energieopslag en het slim sturen van ons verbruik. 
Technische medewerker tussen zonnepanelen op RWZI Harekbeke

Toekomstgerichte zuiveringssystemen voor een goede waterkwaliteit

Waterkwaliteit en -kwantiteit zijn de barometers voor robuuste en gezonde watersystemen. Wat de kwaliteit betreft, onderzoekt Aquafin zowel gezuiverd afvalwater als afstromend regenwater. Nieuwe Europese richtlijnen stellen binnenkort strengere eisen voor beiden. Aquafin bereidt zich hierop voor via diverse onderzoeksprojecten.

Staalname

Micropolluenten verwijderen met ozon en actief kool

In de zomer van 2023 werd op RWZI Aartselaar gestart met de nabehandeling van micropolluenten. Dat zijn kleine deeltjes van chemische stoffen die moeilijk afbreken of zelfs toxisch kunnen zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in antiaanbaklagen, geneesmiddelen, … Dit onderzoeksproject in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, verwijdert op jaarbasis de micropolluenten uit 75% van het binnenkomende afvalwater.
Lees meer
waterstaal

PFAS opsporen en verwijderen in de waterzuivering

PFAS zijn schadelijke stoffen die een bedreiging vormen voor ons milieu en onze gezondheid. Bij Aquafin werken we aan innovatieve oplossingen om deze verontreinigingen effectief op te sporen en te verwijderen uit het water. Welke soorten PFAS komen voor in rioolwater en welk gedrag vertonen ze in de verschillende zuiveringsstappen? Ontdek hoe onze vooruitstrevende technieken bijdragen aan een schonere toekomst.
Lees meer
schelpen

Schelpen zuiveren regenwater

In het Oost-Vlaamse Wetteren installeerde Aquafin een pilootproject met een innovatieve techniek voor zuivering en hergebruik van regenwater. Met Urban Rainshell zijn het gewassen zeeschelpen en mineralen die het zuiveringswerk doen.
Lees meer

Zero-waste: gezuiverd afvalwater als bron voor water, energie en grondstoffen

Dankzij onderzoek wordt de recuperatie van water, energie en grondstoffen steeds beter haalbaar en rendabel. Aquafin streeft naar een zero-waste watercyclus. Met ‘zero-waste’ bedoelen we een zo groot mogelijk gebruik van reststromen. Zo recupereren we fosfor en stikstof uit waterzuivering en brengen deze terug in de productieketen.

WalNUT, stikstofrecuperatie uit afvalwater

Sinds 2023 testen we in het Europese WalNUT-project op RWZI Aartselaar hoe stikstof via adsorptie kan worden teruggewonnen uit huishoudelijk afvalwater voor gebruik in meststoffen. Op RWZI Antwerpen-Zuid testen we een tweede techniek met luchtstrippen. Afvalwater wordt zo een waardevolle bron in de circulaire economie.

Digitalisering van de waterketen

Met financiële steun vanuit Europa en het Vlaamse Relanceplan zijn we gestart met de omvorming van de afvalwater- en hemelwaterinfrastructuur tot een ‘slim net’. Dat betekent dat we de aansturing van onze infrastructuur nog efficiënter maken door algoritmes in de cloud die de klassieke velddata combineren met data als neerslagvoorspellingen, energieprijzen, … Zo kunnen we onze installaties nog beter inzetten om een antwoord te bieden op huidige en toekomstige uitdagingen.

Europese projecten

Ook buiten Vlaanderen geniet Aquafin erkenning als expert in de afvalwatersector. Door onze opgebouwde kennis en testmogelijkheden op volle schaal, zijn we nationaal en internationaal een gewaardeerde partner in onderzoeksprojecten binnen de watersector. 

Een greep uit de lopende projecten

Aquafin als onderzoekerspartner?

Schaalgrootte, een eigen expertenteam en een uitgebreide infrastructuur met onderzoeksfaciliteiten maken van Aquafin de onderzoekspartner die je zoekt!