Projectoverzicht
Startdatum: 08 mei 2025
Sanering van de Regenbeek
Doorheen de jaren werd de Regenbeek geteisterd door vervuiling. Helaas kwam er steeds meer vuil water in terecht.
Met dit project maken we de Regenbeek opnieuw proper. Dit doen we onder meer door een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Na de werken liggen er dan twee riolen in jouw straat, één voor afvalwater en één voor regenwater:
- Het afvalwater van de woningen wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in de Regenbeekstraat getransporteerd. Daar wordt het gezuiverd vooraleer het naar een waterloop in de natuur stroomt. Voor Roeselare is dit de Mandel.
- Het regenwater wordt in grote buizen verzameld en afgevoerd naar de waterlopen. Waar mogelijk, laten we het water in de groenzones infiltreren. Dat is goed als water voor bomen en planten, maar ook als aanvulling van het grondwater.
In de Moorseelsesteenweg (tussen de Sterrebosdreef en het kruispunt Vijfwegen) wordt alles opengebroken. Na de rioleringswerken wordt de invalsweg fietsveilig heraangelegd tussen de rooilijnen. De Provincie West-Vlaanderen saneert de vijver en richt deze opnieuw in.
In verschillende straten in de buurt wordt de rijweg na de rioleringswerken terug hersteld in oorspronkelijke staat. In het algemeen wordt de bestaande riolering behouden. Er wordt slechts één riolering bijgeplaatst om tot een gescheiden stelsel te komen.
Fietsveilige heraanleg Moorseelsesteenweg
- De maximale snelheid blijft 50 km/u. De breedte van de weg wordt aangepast.
- We voorzien voldoende brede, comfortabele trottoirs langs één zijde en veilige, toegankelijke oversteekplaatsen voor fietsers.
- We beschermen de fietsers door aan beide kanten van de weg aanliggende fietspaden aan te leggen. Waar mogelijk voorzien we een veiligheidsstrook tussen het fietspad en de rijweg.
- In het voorontwerp wordt er geopteerd om de afgebakende parkeerplaatsen te centraliseren en langs de zijde van de ingang van het Sterrebos te voorzien. Deze parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende materialen.
- Ter hoogte van de ingang Sterrebos komt er een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers.
Welke werken voeren we uit
Aanleg van een gescheiden riolering in verschillende straten
Naast de rioleringswerken in de Moorseelsesteenweg zijn er nog een paar andere werken nodig. Naast de aanleg van een gescheiden hoofdriolering in de Moorseelsesteenweg (tussen het kruispunt Vijfwegen en de Sterrebosdreef), is het ook nodig om een gescheiden riolering aan te leggen in meerdere straten waarvan de riolering aansluit op deze hoofdriolering. Het gaat om:
- Hof ter Weze
- Sint-Henricusweg
- Oude Zilverbergstraat
- Valleistraat
- Bergeikenstraat
- Sterrebosdreef
- Moorseelsesteenweg.
Bovendien dragen deze rioleringen ook bij om het probleem van wateroverlast in de toekomst te verhinderen. Nadien wordt de weg terug hersteld in de oorspronkelijke staat.
Aanleg van een collector
Daar waar de Regenbeek stroomt, zal Aquafin op bepaalde plaatsen een collector aanleggen naast de bestaande rioleringsbuis (ingebuisde Regenbeek).
Zo’n collector kan grote hoeveelheden afvalwater afvoeren naar een zuiveringsstation. Daar wordt het afvalwater in verschillende stappen biologisch gezuiverd tot de kwaliteit voldoende is om het te lozen in een natuurlijke waterloop.
Ontharding in de Bergeikenstraat
Naast de lokale rioleringswerken in de Bergeikenstraat zal er ook ongeveer 700 m² onthard worden. We voorzien groene ontharde bermen en versmallen het wegprofiel. Dit heeft een snelheidsremmend effect.
Er worden wadi’s aangelegd. Het regenwater kan maximaal in de bodem sijpelen en er blijven geen plassen staan. We maken op die manier weer ruimte voor natuur, water en bodem.
In de plantvakken komen bomen, vaste planten en siergrassen die resistent zijn tegen strooizouten, droogte en water. Bij de keuze van de bomen houden we rekening met het principe “de juiste boom op de juiste plaats”, met voldoende ruimte om te groeien zowel bovengronds als ondergronds.
Werken door de Provincie West-Vlaanderen
Terug water in het Provinciedomein Sterrebos
Door de saneringswerken (en de aanleg van een gescheiden riolering) gaat er opnieuw proper regenwater door de grachten en vijver lopen en kunnen we de natuur in het Sterrebos vrijwaren. Zo kan het water infiltreren, zorgt het voor bomen, planten en voor het aanvullen van het grondwater.
Het schoonmaken (uitbaggeren) van de vijver langs de Moorseelsesteenweg
Door de vijver schoon te maken, herstellen we het waterniveau en laten we de ontwikkeling van de biodiversiteit op de vijverbodem en oevers toe. Schoonmaken wil zeggen dat we voornamelijk het slib wegnemen dat verrijkt is met nutriënten. Een opeenstapeling van slib verkleint de biodiversiteit van de vijver en maakt deze minder aantrekkelijk. Verder halen we alle afval weg dat we op de vijverbodem vinden (diverse plastic stoffen, enz.). Het afval wordt gesorteerd en het slib gedroogd.
De aanleg van ecologische vooroevers met waterplanten
Na het baggeren van de vijver worden de vooroevers ecologisch ingericht en beheerd, met als doel een weelderige beplanting. Dit is goed voor libellen, insecten en kleine waterdiertjes.
De aanleg van een vlonderpad
Het nieuwe vlonderpad volgt het tracé van het huidige wandelpad aan de rand van de vijver, die de verbinding vormt tussen de Moorseelsesteenweg en de Graaf de Thienneslaan. Dit pad werd in de winter erg drassig en was te smal. Door het nieuwe pad worden de eeuwenoude eiken aan de rand van de vijver ook beter beschermd.
Niet alleen de ecologische kwaliteit van de vijver zal dankzij deze werken verbeteren, ook het comfort voor de wandelaars zal aanzienlijk toenemen.
Wanneer werken we?
Fase 1 gebeurt vermoedelijk in de periode tussen najaar 2023 en eind 2024, maar meer details zijn nu nog niet gekend.
Fase 2 start pas na afwerking van fase 1.
Eenmaal de aannemer bekend is, maken Aquafin, de Provincie West-Vlaanderen en Stad Roeselare samen een gedetailleerde planning op. Hiervoor is nog verder onderzoek en studiewerk nodig. Uiteraard geven we je op tijd alle uitleg, ruim vóór de start van de werken.