Klimaatrobuuste leefomgeving
Blauwgroene netwerken zijn een onmisbare schakel voor klimaatadaptatie en meer biodiversiteit. Daarom adviseren we steden en gemeenten om in infrastructuurprojecten elke kans te grijpen om ruimte te geven aan water en meerwaarde te creëren voor het milieu en de omgeving. Ook in onze projecten voor het Vlaamse Gewest passen we die visie toe.
Maak plaats voor water en groen
Bovengrondse infiltratie van hemelwater helpt niet alleen wateroverlast en bodemverdroging tegen te gaan. Het schept ook nieuwe kansen voor biodiversiteit én het nodigt uit om méér te doen met de omgeving. Denk aan de combinatie met recreatie, of als stimulans voor fysiek en mentaal welzijn. Ons water- en omgevingsadvies voor steden en gemeenten vertrekt vanuit de lokale behoeften en is daardoor altijd maatwerk.
Ook op privaat terrein
Wanneer we een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen, moeten bewoners het afval- en hemelwater op hun perceel scheiden. Onze afkoppelingsdeskundige die bij hen langsgaat om daarin te adviseren, zal hen ook informeren over de mogelijkheden om hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse te houden. Zo kunnen de vele private percelen in Vlaanderen mee bijdragen aan het klimaatrobuust maken van de omgeving.
Op de website blauwgroenvlaanderen.be inspireren we lokale besturen, particulieren en scholen met maatregelen en voorbeelden voor een klimaatadaptieve inrichting.
Onze impactscan meet de totale impact
Bij Aquafin kijken we holistisch naar infrastructuurprojecten en streven we naar maximale impact. Maar hoe kwantificeer je nu de totale impact van een project? De impactscan die we ontwikkelden, brengt verschillende effecten in rekening: hoe groot zijn de vermeden emissies van stikstof en fosfor naar de waterloop in dit project? Wat is de totale CO2-footprint? Wat betekent dit project naar klimaatadaptatie? En in welke mate versterkt dit project de belevingswaarde voor de buurt?
Alle deelscores leiden uiteindelijk samen tot één globale impactscore. Deze methodiek is handig om ontwerpen en keuzes tegen mekaar af te wegen en uiteindelijk de investeringen zo breed mogelijk te laten renderen.
Case: Een groene bestemming voor de Oude Bekaertsite
In Hemiksem toveren Park Aan de Stroom, de gemeente en Aquafin een historisch vervuilde fabriekssite aan de Schelde om tot een groene woonwijk.
Probleem: de 8 hectare publiek groen zijn afgesneden van het grondwater doordat de vervuilde grond veilig is ingekapseld en afgesloten. Het terrein is dus volledig afhankelijk van regenwater. Maar enkel het regenwater van de site zelf, zou onvoldoende zijn om het groen te bewateren. Een watervraagstuk waarmee de opdrachtgevers bij Aquafin aanklopten voor advies!
De zoektocht naar 'extra' water bracht ons bij de nabijgelegen woonwijk. Daar ligt een gescheiden rioleringsstelsel, regen- en afvalwater worden er dus apart opgevangen. De regenwaterleiding zullen we afkoppelen en afleiden naar de nieuwe site. Het afgeleide regenwater komt eerst in grote buffers. Van daaruit verdeelt een grachtensysteem het over het terrein, zodat er ook tijdens droogteperiodes voldoende water is.
Sensoren meten de watervraag
Omdat de site volledig afhankelijk is van opgeslagen regenwater, moeten we hier extreem voorzichtig mee omspringen. Op elk moment willen we de actuele watervraag van het groen kennen om niet te veel maar ook niet te weinig te irrigeren. Daarom gaan we geavanceerde sensoren gebruiken die naast de bodemvochtigheid ook de bodemvochtspanning meten, ofwel de kracht die planten moeten uitoefenen om water uit de bodem op te nemen. Een analyse van deze gegevens laat ons toe om de werkelijke waterbehoefte te bepalen en zo efficiënt en duurzaam te irrigeren.
De werken op de site zijn volop aan de gang, maar de aanplanting van het groen gebeurt pas in het najaar van 2026. Dat geeft ons de tijd om nog ervaring op te doen met de sensoren en zo de slimme sturing te optimaliseren.
De Oude Bekaertsite is een mooi voorbeeld van hoe we met ons water- en omgevingsadvies out-of-the-box denken en op zoek gaan naar duurzame, innovatieve oplossingen.
Park Aan de Stroom is een consortium van Straco Real Estate, Compagnie Het Zoute en Novus Projects
Copyright beeld: West8